← Grįžti atgal
02/28/2025

Maistinės skaidulos ir jų nauda vaikų ir paauglių organizmui

Visi
Maistinės skaidulos ir jų nauda vaikų ir paauglių organizmui

Teisinga ir subalansuota mityba yra labai svarbi vaikų ir paauglių sveikatai ir vystymuisi. Vienas iš esminių mitybos komponentų yra skaidulinės medžiagos, kurios turi didelę įtaką ne tik virškinimo sveikatai, bet ir maisto papildų bei vitaminų įsisavinimui.

Kas yra skaidulinės medžiagos?

Skaidulinės medžiagos yra nevirškinami angliavandeniai, randami augaliniuose maisto produktuose. Nors mūsų kūnas jų negali visiškai suvirškinti, jos atlieka daugybę naudingų funkcijų. Jos skirstomos į dvi pagrindines grupes: tirpias ir netirpias skaidulas.

Tirpios skaidulos tirpsta vandenyje ir formuoja gelį.  Jas galima rasti avižose, ankštiniuose augaluose, obuoliuose, morkose ir kt. Netirpios skaidulos padeda maistui judėti per virškinimo sistemą. Jų gausu pilno grūdo produktuose, kviečiuose, riešutuose, brokoliuose ir kitose daržovėse.

Abiejų tipų skaidulos yra būtinos tiek vaikų, tiek suaugusiųjų sveikai virškinimo sistemai ir bendrai organizmo sveikatai palaikyti.

Kuo pavojingas skaidulinių medžiagų trūkumas

Šiandien daugelio vaikų mityboje trūksta skaidulinių medžiagų. Jei maži vaikai dar gauna daugiau šviežių daržovių, tai vyresniems jas jau sunku įsiūlyti.

Skaidulinių medžiagų trūkumas vaikams gali sukelti rimtų sveikatos problemų. Pagrindinė rizika yra vidurių užkietėjimas, kuris gali lemti pilvo skausmus ir diskomfortą.

Ilgalaikis skaidulų trūkumas gali pakenkti virškinimo sistemos sveikatai, padidinti nutukimo riziką ir sukelti cukraus kiekio kraujyje svyravimus, o tai gali prisidėti prie diabeto atsiradimo.

Taip pat trūkstant skaidulų, gali susilpnėti vaiko imuninė sistema, nes sveika žarnyno mikrobiota yra svarbi stipriam imunitetui palaikyti.

Maistinių skaidulų nauda ir įtaka vitaminų įsisavinimui

Maistinės skaidulos padeda palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą, skatindamos naudingųjų bakterijų augimą. Jos veikia kaip prebiotikai, kurie maitina probiotikus (naudingąsias bakterijas) žarnyne. Sveika žarnyno mikroflora yra būtina efektyviam vitaminų ir mineralų įsisavinimui.

Tyrimai rodo, kad gerai subalansuota mikroflora pagerina kalcio, magnio, cinko ir kitų mineralų absorbciją.

Skaidulų nauda:skaidulų nauda organizmui

·      Tirpios skaidulos gali padėti sulėtinti maisto virškinimą ir pagerinti maistinių medžiagų įsisavinimą. Pavyzdžiui, beta-gliukanas, randamas avižose, padeda pagerinti vitaminų ir mineralų, tokių kaip geležis ir cinkas, įsisavinimą.

·      Skaidulinės medžiagos padeda pašalinti toksinus iš organizmo, kurie gali trukdyti maistinių medžiagų įsisavinimui. Tai ypač svarbu vaikams ir paaugliams, kuriems reikia optimalios mitybos vystymuisi.

·      Skaidulos padeda palaikyti sveiką žarnyno aplinką, kuri yra būtina efektyviam B grupės vitaminų įsisavinimui. B grupės vitaminai yra svarbūs energijos gamybai ir nervų sistemos funkcijai.

·      Kai kurios skaidulinės medžiagos, ypač randamos vaisiuose ir daržovėse, turi antioksidacinį poveikį. Jos gali padėti apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų, kurie sukelia ląstelių pažeidimus ir prisideda prie ligų, tokių kaip vėžys, vystymosi.

 

Kaip sužinoti kada yra maistinių skaidulų trukumas?

skaidulų trūkumo simptomaiMaistinių skaidulų trūkumas vaikams gali pasireikšti tokias simptomais:

Vidurių užkietėjimas – dažnas ir sunkus tuštinimasis rodo, kad organizme trūksta skaidulų, kurios padeda reguliuoti virškinimą.

Pilvo pūtimas – prasta žarnyno veikla gali signalizuoti apie žarnyno mikrofloros disbalansą.

Energijos trūkumas – skaidulų trūkumas gali lemti prastą maistinių medžiagų įsisavinimą ir energijos stoką.

Dažnos infekcijos – sveika mikroflora, kurią palaiko skaidulos, stiprina imunitetą, todėl jų trūkumas gali silpninti organizmo gynybą.

Kokybiškos skaidulinės medžiagos

Renkantis skaidulines medžiagas, svarbu pasirinkti kokybiškus šaltinius, kurie patenkintų pagrindinius organizmo poriekius.

Natūralūs šaltiniai: Geriausias būdas gauti skaidulų – vartoti natūralų ir kuo mažiau termiškai apdorotą maistą. Vaisiai, daržovės, pilno grūdo produktai, riešutai ir ankštiniai augalai yra puikūs skaidulų šaltiniai. Jie ne tik suteikia skaidulų, bet ir yra turtingi kitų svarbių vitaminų ir mineralų.

Papildai: Jei jūsų mityba nėra pakankamai turtinga skaidulinėmis medžiagomis, į racioną vertėtų įtraukti ir skaidulų turinčius maisto papildus.  Svarbu pasirinkti kokybiškus produktus, kurie yra natūralios kilmės ir neturi pridėtinių cheminių medžiagų.

5 metus fermentuotame ir brandintame DR.Ohhira  OM-X® ekstrakte rasite skaidulinių medžiagų iš 15 skirtingų augalų: daržovių, uogų, vaisių, grybų ir jūros dumblių, fermentuotų kartu su probiotinėmis kultūromis.

Dr.Ohhira  OM-X® ekstrakto išskirtinumai:

  • 3 in 1 – skaidulos, probiotinės bakterijos ir postbiotinės medžiagos
  • MOKSLIŠKAI pagrįstas veiksmingumas – Japonijoje atlikti in VIVO ir in VITRO klinikiniai tyrimai.
  • TYRELĖS forma – ypatingai lengvai virškinama ir absorbuojama.
  • PAPRASTAS vartojimas – vienkartiniai 2,5 g maišeliai, iš kurių turinys išspaudžiamas tiesiai į burną.
  • GERAS skonis – saldokas, primenantis džiovintas slyvas ir figas, su lengvu šokolado poskoniu.
  • TINKA VAIKAMS (nėra užspringimo rizikos) bei suaugusiems, kurie turi fiziologinių sunkumų ryjant kapsules.
  • Idealiai tinka VEGETARAMS ir VEGANAMS, nes sudėtyje nėra gyvūninės kilmės ingredientų.
  • Be GMO, pieno produktų ir glitimo.

Dalintis: