Saldumynai – iššūkis vaikų žarnyno mikroflorai

Saldumynų ir cukraus vartojimas yra vienas iš pagrindinių šiuolaikinių mitybos iššūkių tiek vaikams, tiek suaugusiems. Ypač tai aktualu tampa šventiniu ar atostogų laikotarpiu, kai vaikus užverčiame kalnais saldumynų. Tad nieko keisto, kad dėl persivalgymo, nuolatinio užkandžiavimo ir milžiniško cukraus kiekio priaugame svorio ir skundžiamės sunkumu skrandyje.
Cukrus ir jo poveikis vaikų sveikatai yra viena iš labiausiai diskutuojamų temų mitybos moksluose. Ypač svarbus aspektas – cukraus įtaka vaikų žarnyno mikroflorai. Jos balansas yra ypač svarbus jų imuninės sistemos, virškinimo ir net psichologinės sveikatos raidai, o disbalansas gali turėti įtakos vėlesniam gyvenimui.
Cukraus poveikis žarnyno mikroflorai
Vaikų žarnyno mikroflora – tai milijardai mikroorganizmų, įskaitant bakterijas, virusus, grybus, kurie gyvena žarnyne ir atlieka gyvybiškai svarbų vaidmenį virškinimo procese, maistinių medžiagų sintezėje ir imuninės sistemos formavime. Naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad per didelis cukraus vartojimas gali turėti neigiamą poveikį šiai mikroflorai, sutrikdydami jos pusiausvyrą ir įvairovę, kas vadinama disbioze.
Disbiozė vaikų žarnyne gali sukelti įvairias sveikatos problemas, įskaitant virškinimo sutrikimus, padidėjusį uždegimo lygį ir net imuninės sistemos funkcijų silpnėjimą. Moksliniai tyrimai nurodo, kad cukrus skatina tam tikrų patogeninių bakterijų augimą, tuo pačiu mažindamas naudingų bakterijų, tokių kaip Lactobacillus ir Bifidobacterium, kiekį ir įvairovę. Šios naudingos bakterijos yra svarbios užkertant kelią patogeninių mikroorganizmų plitimui ir lėtinių uždegimų organizme atsiradimui.
Cukrus ir imuninės sistemos raida
Vaikystė yra kritinis laikotarpis imuninės sistemos vystymuisi, o žarnyno mikroflora atlieka esminį vaidmenį šiame procese. Cukrus, sutrikdydamas mikrofloros pusiausvyrą, gali neigiamai paveikti imuninės sistemos raidą. Tyrimai rodo, kad disbiozė gali silpninti žarnyno barjerą, leidžiant patogenams lengviau patekti į organizmą ir sukelti uždegiminius atsakus. Tai ne tik padidina infekcijų riziką, bet ir gali sukelti autoimunines ligas.
Cukraus vartojimas ir nutukimas
Nutukimas vaikystėje yra dar viena svarbi problema, susijusi su per dideliu cukraus vartojimu. Cukrus – tai milžiniškas kalorijų šaltinis, kuris, neturėdamas vertingų maistinių medžiagų, gali lengvai prisidėti prie antsvorio atsiradimo. Be to, cukrus gali paveikti žarnyno mikrofloros sudėtį taip, kad ji skatintų riebalų kaupimąsi. Tyrimai rodo, kad tam tikrų rūšių mikroorganizmai, kurių gausėja dėl per didelio cukraus vartojimo, gali skatinti uždegiminius procesus ir padidinti riebalų kaupimąsi organizme.
Tyrimas, publikuotas "Communications Biology", atskleidė, kad vaikai, turintys disbiotinę žarnyno mikrobiomą ir nesveikus mitybos įpročius, gali būti linkę į nutukimo vystymąsi. Taip pat buvo pastebėta, kad didesnis pieno, žuvies, sėklų ir pilno grūdo duonos vartojimas buvo susijęs su sveikesnėmis mikrobiotos konfigūracijomis, tuo tarpu dažnesnis perdirbto pieno produktų, picų, dešrelių ir saldintų gėrimų vartojimas buvo siejamas su mažiau palankiomis mikrobiotos būsenomis.
Kitas straipsnis, publikuotas "Diabetology", aptarė, kaip per didelis cukraus vartojimas gali sukelti didelių pokyčių mikrobiotos sudėtyje ir funkcijoje, įskaitant sumažėjusią bakterijų įvairovę ir pakitusį metabolizmą. Šie pokyčiai gali daryti poveikį žarnyno sienelės vientisumui ir skatinti uždegimą. Pastarasis dažnai sukelia įvairias metabolines būkles, tokias kaip metabolinis sindromas, insulino rezistencija, dislipidemija ir 2 tipo cukrinis diabetas. Tyrėjai pabrėžė, kad šiandieninė tipiška europietiška mityba, kuriai būdingas didelis perdirbtų maisto produktų ir pridėtinio cukraus kiekis, gali tiesiogiai paveikti žarnyno mikrobiotos sudėtį ir funkcionalumą, sukeldamas disbiozę.
Šie tyrimai rodo, kad cukraus vartojimas turi tiesioginį poveikį vaikų žarnyno mikrobiomos sveikatai, o mitybos pokyčiai, mažinant cukraus suvartojimą ir didinant sveikesnių maisto produktų, pavyzdžiui, pilno grūdo produktų, vaisių ir daržovių, taip pat tinkamų probiotikų vartojimas kiekį, gali padėti išlaikyti ar atkurti sveiką mikrobiomą.
Probiotikai – būdas padėti žarnyno miroflorai
Siekiant sumažinti neigiamą cukraus poveikį, rekomenduojama vartoti probiotikus. Vienas geriausių pasirinkimų - Dr.OHHIRA® probiotikai, kuriuos sudaro įspūdingas pluoštas skirtingų rūšių aktyvių bei gyvybingų lakto ir bifido probiotinių kultūrų, skaidulinių medžiagų bei keli šimtai per fermentacijos laikotarpį susiformavusių biogeninių metabolitų. Dr.OHHIRA® gerųjų bakterijų kompleksas pateikiamas minkštose augalinėse želatinos kapsulėse. Patentuotos kapsulės sienelės apsaugo bakterijas nuo skrandžio rūgšties poveikio ir leidžia bakterijoms saugiai pasiekti žarnyną.
Tinkantys tiek suaugusiems, tiek vaikams probiotikai padeda atstatyti žarnyno mikroflorą po antibiotikų kurso, ligos ar iš dalies sumažinti netinkamos mitybos žalą.
Taip pat svarbu pabrėžti, kad žarnyno mikrofloros atkūrimas ir palaikymas yra ilgalaikis procesas, reikalaujantis nuolatinio mitybos ir gyvenimo būdo pokyčių. Reguliarus fizinis aktyvumas, pakankamas vandens vartojimas ir streso valdymas taip pat yra svarbūs veiksniai, stiprinantys žarnyno sveikatą.
Šaltiniai:
(American Journal of Clinical Nutrition, 2018).
(Frontiers in Immunology, 2019).
(Nature Communications, 2020).
(Candida ir žarnyno sveikata, 2020).