← Grįžti atgal
06/20/2024

Maisto papildai svorio metimui

Visi
Maisto papildai svorio metimui

Svorio metimas yra sudėtingas procesas, į kurį įsitraukia daugybė kūno sistemų. Vis dėlto, tradicinis požiūris į svorio metimą, orientuotas tik į kalorijų suvartojimą, fizinį aktyvumą, bei tam tikrų papildų vartojimą. Tačiau vienas iš svarbiausių, bet dažnai nepakankamai įvertintas aspektas yra žarnyno mikroflora ir jos vaidmuo reguliuojant kūno svorį. Mokslininkai vis dažniau pripažįsta, kad žarnyno mikroflora gali turėti esminę įtaką mūsų metabolizmui, apetitui, energijos naudojimui ir net uždegiminiams procesams, kurie visi yra susiję su svorio reguliavimu. Tad kokie maisto papildai galėtų būti tinkamiausi svorio metimui?

Ryšys tarp žarnyno mikrofloros ir svorio metimo

Žarnyno mikroflora, dar vadinama žarnyno mikrobioma, yra sudėtinga mikroorganizmų bendrija, įskaitant bakterijas, virusus, grybus ir kitus mikrobus. Vien bakterijų skaičiuojama apie trilijoną. Šios bakterijos ne tik padeda virškinti maistą, bet ir veikia mūsų imuninę sistemą, hormonų balansą ir net nuotaiką. Tyrimai rodo, kad žmonės, turintys tam tikras bakterijų rūšis arba skirtingą bakterijų įvairovę žarnyne, gali turėti didesnę arba mažesnę polinkį į nutukimą.

Žarnyno mikroflora svorio reguliavimą veikia keletu būdų:

Energijos ekstrakcija: kai kurios žarnyno bakterijos gali padidinti ar sumažinti kalorijų išgavimą iš suvartoto maisto, taip veikdamos kūno svorį. Tai reiškia, kad net suvartojant tą patį maisto kiekį, vienas asmuo gali gauti daugiau, o kitas – mažiau energijos.

Uždegimo mažinimas: uždegimas žarnyne gali turėti poveikį svorio padidėjimui ir nutukimui. Sveika mikroflora gali padėti mažinti uždegimo procesus mūsų žarnyne.

Hormonų balansas: žarnyno bakterijos veikia kai kuriuos hormonus, kurie reguliuoja alkio jausmą ir sotumo pojūtį.

Kas kenkia žarnyno mikroflorai?

Optimali žarnyno mikrofloros būklė pasiekiama  turint aukštą mikroorganizmų įvairovę ir pusiausvyrą tarp skirtingų bakterijų rūšių. Ši pusiausvyra gali būti sutrikdyta dėl įvairių priežasčių:

Netinkamos mitybos. Žarnyno mikrofloros sudėtis labai priklauso nuo vartojamo maisto. Pavyzdžiui, japonai, kurie daug vartoja jūros dumblių, turi specialius virškinimo fermentus, įgytus iš jūros bakterijų. Taip pat per didelis rafinuotų angliavandenių, cukraus ir sočiųjų riebalų vartojimas, skaidulinių medžiagų trūkumas, konservantai maiste gali neigiamai paveikti mikroorganizmų pusiausvyrą.

Antibiotikai ir kiti vaistai.  Antibiotikai yra vienas iš pagrindinių veiksnių, sutrikdančių žarnyno mikroflorą. Jie gali sumažinti gerųjų bakterijų skaičių ir įvairovę, sukeldami disbiozę.

Stresas ir mažas fizinis aktyvumas. Abu šie veiksniai gali turėti poveikį žarnyno mikroflorai.

Ligos. Persirgtos infekcinės žarnyno ir kitos ligos taip pat gali sutrikdyti žarnyno mikroorganizmų pusiausvyrą​​.

Kūdikystės laikotarpis. Kūdikiams, gimusiems po cezario pjūvio, arba tiems, kurie buvo gydomi antibiotikais ankstyvuoju gyvenimo laikotarpiu, gali kilti problemų su žarnyno mikrobiotos įvairove ir balansu. Taip pat svarbi ir aplinka, kurioje kūdikiai auga, bei jų mityba. Nustatyta, kad motinos pienas, dėl jo sudėtyje esančių gerųjų bakterijų ir oligosacharidų, teigiamai veikia žarnyno mikrobiotos vystymąsi​​.

Ar reikalingi maisto papildai svorio metimui

Dažnai, norėdami koreguoti svorį iškart puolame sportuoti ir ieškoti informacijos kokie maisto papildai tinkamiausi svorio metimui. Akivaizdu, kad norint efektyviai numesti svorio, svarbu ne tik mažinti kalorijų suvartojimą ar didinti fizinį aktyvumą, bet ir atkurti sveiką žarnyno mikroflorą. Kad tai pasiektume, specialistai rekomenduoja pora pagrindinių žingsnių:

Mitybos įpročių keitimas. Skaidulinės medžiagos, tokios kaip vaisiai, daržovės, ankštiniai augalai ir grūdai, yra naudingos geroms bakterijoms ir gali padėti išlaikyti sveiką žarnyno mikroflorą. Be to, maisto produktai, turintys probiotikų (pvz., kefyras, jogurtas, kiti fermentuoti produktai), gali padėti palaikyti sveiką bakterijų balansą.

Tinkamų maisto papildų vartojimas. Probiotikų ir prebiotikų papildai gali padėti atsistatyti žarnyno mikroflorai. Probiotikai yra gyvos bakterijos, kurios, vartojamos tinkamomis dozėmis, gali teigiamai veikti žarnyno mikroflorą, o prebiotikai yra skaidulos, kuriomis  maitinasi šios naudingos bakterijos. Pavyzdžiui Dr. Ohhira  pristato dviejų rūšių probiotikus: Standard ir Deluxe. Tai žymaus japonų mikrobiologo sukurta ir laiko patikrinta formulė, kurioje apsijungia lakto ir bifido bakterijos, maistinės skaidulos ir daugiau kaip 500 biogeninių metabolitų. Probiotikai skiriasi fermentacijos trukme (3 ir 5metų) bei probiotinių bakterijų skaičiumi. Produktus sudaro įspūdingas pluoštas skirtingų rūšių aktyvių bei gyvybingų probiotinių kultūrų, skaidulinių medžiagų, keli šimtai per fermentacijos laikotarpį susiformavusių biogeninių metabolitų.

Nors žarnyno mikrofloros koregavimas gali padėti svorio metimo procese, svarbu pabrėžti, kad nėra vieno universalios svorio metimo sprendimo. Kiekvieno asmens žarnyno mikroflora yra unikali, todėl tai, kas veikia vienam, gali būti neveiksminga kitam. Svarbu suprasti, kad svorio metimas yra ilgalaikis procesas, kuriam reikia integruoto požiūrio, įtraukiant mitybą, fizinį aktyvumą ir bendrą gyvenimo būdo keitimą. Be to, prieš keičiant mitybos įpročius ar vartojant maisto papildus, rekomenduojama pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu.

Šaltiniai:

Bäckhed F et al. (2004). "The gut microbiota as an environmental factor that regulates fat storage." Proceedings of the National Academy of Sciences.

Slavin J. (2013). "Fiber and Prebiotics: Mechanisms and Health Benefits." Nutrients.

Hill C et al. (2014). "Expert consensus document: The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiotic." Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology.

Valdes AM, Walter J, Segal E, Spector TD. (2018). "Role of the gut microbiota in nutrition and health." BMJ.

Turnbaugh PJ, Ley RE, Mahowald MA, Magrini V, Mardis ER, Gordon JI. (2006). "An obesity-associated gut microbiome with increased capacity for energy harvest." Nature.

 

Dalintis: