← Grįžti atgal
03/19/2024

Kolagenas – kodėl svarbi molekulinė masė

Visi
Kolagenas – kodėl svarbi molekulinė masė

Kolageno molekulė yra gana didelė ir sudėtinga, todėl natūraliai suvartojant kolageną maisto produktais ar papildais, jo absorbcija būna ribota. Moksliniai tyrimai rodo, kad mažos molekulinės masės kolagenas (angl. low molecular weight collagen) yra kur kas geriau įsisavinamas žmogaus organizme. Mažos molekulinės masės kolagenas lengviau prasiskverbia pro žarnyno sienelę į kraujotaką, taip užtikrinant efektyvesnį jo patekimą į organizmo audinius, kur jis yra reikalingas – odą, sąnarius, kaulus.https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf9031487https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29949889/

Kolageno molekulė yra gana didelė ir sudėtinga, todėl natūraliai suvartojant kolageną maisto produktais ar papildais, jo absorbcija būna ribota. Moksliniai tyrimai rodo, kad mažos molekulinės masės kolagenas (angl. low molecular weight collagen) yra kur kas geriau įsisavinamas žmogaus organizme. Mažos molekulinės masės kolagenas lengviau prasiskverbia pro žarnyno sienelę į kraujotaką, taip užtikrinant efektyvesnį jo patekimą į organizmo audinius, kur jis yra reikalingas – odą, sąnarius, kaulus.

Hidrolizuotas kolagenas

Su maistu mes gauname didelės molekulinės masė kolageno baltymą. Siekiant pagerinti jo įsisavinimą, kolagenas yra hidrolizuojamas. Hidrolizės metu kolageno baltymai skaidomi į mažesnes grandines (peptidus). Dėl šio suskaidymo hidrolizuotas kolagenas turi mažesnės molekulinės masės peptidus, kurie lengviau absorbuojami organizme. Įprastas kolagenas yra didelių molekulių baltymas, kuris nėra taip lengvai absorbuojamas.

Hidrolizuoto kolageno išskirtinumai:

  • ·        Geresnis įsisavinimas. Mažos molekulinės masės molekulėms lengviau prasiskverbti pro žarnyno sienelę ir būti absorbuotoms į kraujotaką, todėl jų biologinis prieinamumas yra žymiai didesnis nei didelės molekulinės masės kolageno;
  • ·        Efektyvumas. Dėl geresnio įsisavinimo mažos molekulinės masės kolagenas gali efektyviau pasiekti audinius, kuriems labiausiai reikia kolageno, pavyzdžiui, odą ir sąnarius.
  • ·        Mažesnis kiekis. Dėl geresnio įsisavinimo nereikia vartoti didelių kolageno kiekių.
  • ·        Didesnis tirpumas vandenyje, tad gali būti lengvai sumaišomas su skysčiais, o tai daro jį patogesnį naudoti maisto papilduose ir gėrimuose;
  • ·        Silpniau išreikštas skonis ir kvapas, todėl į labai mažas daleles suskaidytas kolagenas gali beveik neturėti tipiško kolageno skonio.

Moksliniai tyrimai

Pastaraisiais metais atliktas ne vienas tyrimas, siekiant išsiaiškinti koks kolagenas geriausiai įsisavinamas. Tyrime, paskelbtame „Journal of Agricultural and Food Chemistry“, teigiama, kad mažos molekulinės masės kolageno peptidai geriau absorbuojami žmogaus organizme ir turi didesnį biologinį prieinamumą lyginant su aukštos molekulinės masės kolagenu. Tyrimas atskleidė, kad šie peptidai pasiekia kraujotaką ir audinius greičiau, taip užtikrinant greitesnį ir efektyvesnį poveikį.

Kitas tyrimas, atliktas ir paskelbtas „Nutrients“ žurnale, nagrinėjo mažos molekulinės masės kolageno poveikį odos drėgmės, elastingumo bei raukšlių mažinimui. Rezultatai parodė, kad dalyviai, vartoję mažos molekulinės masės kolageno papildus, patyrė pastebimą odos būklės pagerėjimą, palyginti su kontroline grupe.

Remiantis šiais moksliniais tyrimais, akivaizdu, kad renkantis kolageno papildus reikia atkreipti dėmesį į jų molekulinę masę, siekiant maksimaliai išnaudoti jų teikiamą naudą.

Mažesnė masė – geresnis įsisavinimas

Kaip jau minėta, skaidymo procesas (hidrolizė) suskaido kolageno baltymą į peptidus, o tai padeda kolageno molekulėms lengviau prasiskverbti pro žarnyno sienelę ir būti absorbuotoms į kraujotaką. Be to, ši kolageno forma gali būti naudinga sportininkams ir aktyviai gyvenantiems žmonėms, padedant greičiau atsigauti po fizinio krūvio ir mažinant sąnarių bei raumenų skausmus.

Renkantis kolageną, svarbu atkreipti dėmesį ir į molekulinės masės dydį. Kuo šis dydis mažesnis, tuo medžiaga yra skvarbesnė ir efektyviau pasisavinama.

 ≤2000 Daltonų yra traktuojama kaip maža kolageno molekulinė masė. Dr.OHHIRA® formulės sudėtyje esančio kolageno molekulinė masė yra tik 1000 Da, o kolageno tripeptidų – vos 500 Da!

< 5000 Daltonų, yra laikomi gerai įsisavinama masė. Kolageno peptidai yra pakankamai maži, kad galėtų pereiti per žarnyno sienelę ir būti absorbuoti į kraujotaką.

5000 - 10000 Daltonų: Nors kolageno peptidai šiame diapazone vis dar gali būti absorbuojami, jų įsisavinimas gali būti šiek tiek mažesnis lyginant su mažesnės molekulinės masės peptidais.

> 10000 Da: Didelės molekulinės masės kolageno peptidai yra mažiau efektyvūs įsisavinimo požiūriu. Dėl jų dydžio, absorbcija žarnyne yra gana ribota.

Svarbu pabrėžti, kad papildų vartojimas turėtų būti suderintas su subalansuota mityba ir sveiku gyvenimo būdu. Maisto papildus reikėtų vartoti atsakingai, atsižvelgiant į individualius sveikatos ypatumus ir, esant būtinybei, pasitarus su sveikatos priežiūros specialistais.

 

Informacijos Šaltiniai:

"Journal of Agricultural and Food Chemistry", tyrimas apie hidrolizuoto kolageno absorbciją.

"Nutrients", tyrimas apie mažos molekulinės masės kolageno poveikį odai.

 

Dalintis: